Светски дан религије: Јединство у разноликости

  Унутрашњи поглед на куполу у бахајском Дому за богослужење у Лангенхајну у Немачкој.
  Унутрашњи поглед на куполу у бахајском Дому за богослужење у Лангенхајну у Немачкој.

  21. јануара обележава се Светски дан религије. Мало се разликује од Светског дана водe или Светског дана књиге, јер га није установила нека међувладина организација у циљу подизања свести о неком проблему. Уместо тога, то је прилика да се људи различитих вероисповести зближе путем дијалога и служења. Установљен је 1950. године и сваке године, треће недеље у јануару, обележава се широм света.

  Али како је почело? Одговор даје посета селу Лангенхајну. Смештен у овом предграђу Хофхајма у близини Франкфурта у Немачкој, налази се једини бахајски Дом за богослужење у Европи. Иако Светски дан религије не припада ниједној верској традицији, прво га је успоставила Национална духовна скупштина бахаија у Сједињеним Америчким Државама.

  Пут који води до бахајског Дома за богослужење у Лангенхајну.
  Пут који води до бахајског Дома за богослужење у Лангенхајну.

  „Од стране бахаија потекла је иницијатива да имају дан када ће се све светске религије заједно молити за мир и славити јединство религија”, рекла је Фариба Дорнер, настојница бахајског Дома за богослужење. Јединство о коме се овде говори не захтева да сви усвоје исту вероисповест. То је једнакост у разноликости, нада да ће светске религије помагати у доношењу љубави, мира и поштовања.

  „Бог не користи само један народ за остваривање свог великог и чудесног дела”, рекао је Орсон Ф. Витни, вођа ране Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Чланови Цркве, познати под називом ,мормони, подстичу се да поштују оне који имају различита уверења и да буду укључени у међуверске односе у корист заједница у којима живе.

  Рани мормони су били изложени жестоким прогонима. Данас је позив на верску толеранцију и слободу део њиховог светог канона. Један од њихових тринаест чланака вере гласи: „Истичемо неоспорно право да поштујемо Свемогућег Бога према сопственој савести, и свим људима признаjемо исто право да поштуjу како, где и кога желе.”

  Фариба Дорнер (лево), настојница бахајског Дома за богослужење у Лангенхајну, и Џенифер Виберс, треће генерација бахаија.
  Фариба Дорнер (лево), настојница бахајског Дома за богослужење у Лангенхајну, и Џенифер Виберс, треће генерација бахаија.

  Мормони раде на унапређењу верске слободе на међународном нивоу и често су партнери са другим верским организацијама у служењу и помагању онима којима је то потребно. Светски дан религије је прилика да следбеници различитих вероисповести, укључујући и мормоне, буду једно у делу Божјем.

  Стицање већег поштовања различитих религија на Светски дан религије лако се може постићи присуствовањем верској служби и упознавањем присутних. Будући да је настојница скоро три године, Дорнерова каже да су места попут бахајског светилишта у Лангенхајну изграђена „за човечанство као место размишљања и молитве, место где се душе удружују и уједињују”.

  Ако на Светски дан религије присуствовање богослужењу, верском округлом столу или активности служења није могуће, верници се могу молити једни за друге без обзира где се налазе.

  Прозор у бахајском Дому за богослужење у Лангенхајну.
  Прозор у бахајском Дому за богослужење у Лангенхајну.

  Џенифер Виберс, трећа генерација бахаија у Немачкој рекла је: „Молитва заправо добија свој пуни смисао када особа користи те речи да би променила своје понашање или живот, оно што чини у свету око себе. Ово је право значење молитве: она оживљава деловањем људског бића.”

  Ако искрена молитва доведе до бољег света, делић по делић и особу по особу, онда можда и они различитих вероисповести могу бити једно у разноликости, не само на Светски дан религије, већ током целе године.