Генерална конференциjа: Просветљујуће поруке надахнутих вођа

  Генерална конференциjа: Просветљујуће поруке надахнутих вођа

  Чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, такође познати као мормони, верују у обећање Исуса Христа да „где су два или три сабрани у име моје онде сам ја међу њима” (Maтеј 18:20). Два пута годишње мормони се окупљају на светској генералној конференцији да би чули речи живих пророка (надахнутих вођа), славили Исуса Христа и учили и напредовали заједно. За мормоне, конференција је време окупљања ради слушања Божјих слугу.

  Шта је мормонска генерална конференција?

  Мормонска генерална конфренција одржава се два пута годишње, у априлу и октобру. Прва генерална конференција Цркве Исуса Христа светаца последњих дана одржана је у јуну 1830. године, непосредно након организовања Цркве, са мање од 30 крштених чланова (видети Ryan Morgenegg, „A Brief History of General Conference,” Church News, 3. окт. 2014). Данас се генерална конференција одржава у Конференцијском центру у Солт Лејк Ситију, који може да прими више од 21.000 људи. Бесплатне карте се дистрибуирају Конференцијском центру, али милиони чланова Цркве и заинтересовани нечланови слушају и гледају конференцију путем интернета, телевизије, сателита и радија. Мормонска генерална конференција се емитује на око 90 језика и преводи на додатне језике након конференције (видети „General Conference,” mormonnewsroom.org).

  Током генералне конференције, мормонске вође - председник Цркве и његови саветници, чланови Већа дванаесторице апостола и вође помоћних организација Цркве - говоре на неколико заседања који се одржавају викендом. Пјевају и Мормонски хор Саборне цркве и хорови које чине локални чланови Цркве.

  О чему говоре говорници на мормонској генералној конференцији?

  Говорници на генералној конференцији говоре о разним религиозним темама. Говорницима се не додељују теме, него их говорници бирају за себе у складу са вођством Светог Духа (видети „Preparing for General Conference,” lds.org/prophets-and-apostles/unto-all-the-world/preparing-for-general-conference). Примери тема о којима се говори на генералној конференцији укључују моћ Исуса Христа да нас излечи, важност молитве, благослови хришћанске љубави и службе, Божји план за Његову децу, Божју љубав, важност поштовања Божјих заповести, значај мисионарског рада, и благослове Мормонове књиге (видети „General Conference,” lds.org/general-conference). Након генералне конференције, говори говорника се објављују у црквеним часописима и он-лајн на LDS.org.

  На генералној конференцији, црквене вође такође представљају пословање Цркве, излажу важне статистичке податке и извештаваје о расту Цркве, и презентују имена црквених вођа општем чланству Цркве за глас подршке или противљења (видети Doctrine and Covenants Student Manual, 2. издање [Church Educational System manual, 2001], стр. 90).

  Како могу сазнати више?

  Мормони верују да прилика да слушају живе пророке на генералној конференцији доноси многе благослове. Захвални су Небеском оцу пуном љубави који је послао своје слуге да поучавају о Његовом Сину, Исусу Христу. Да бисте сазнали више о нашем Небеском оцу и Његовим живим пророцима на Земљи данас, посетите mormon.org.