Прескочи главну навигацију

Зашто мормони не пију алкохол, чај и кафу?

Зашто мормони не пију алкохол, чај и кафу?

Многи људи знају да мормони имају „правила” о ономе што треба и што не треба да чине. Истина је да се мормони придржавају кодекса здравља који се зове Реч мудрости. Али уместо да размишљамо о Речи мудрости као о скупу правила или списку ствари које се чине и не чине, мормони гледају на Реч мудрости као на откривење од Бога које даје савете о томе како живети здравим животом.

Пророк Џозеф Смит је примио Реч мудрости као откривење од Бога 1833. године. Данас је Реч мудрости забележена у књизи Светог писма која се зове Учење и завети (видети УИЗ 89, заглавље одсека). Мормони сматрају повластицом и одговорношћу да следе Реч мудрости и захвални су за благослов здравља и снаге који долази док живе по њеним саветима.

Да ли мормони пију алкохол, чај и кафу?

У Речи мудрости, Господ заповеда мормонима да се уздржавају од употребе штетних супстанци. Мормони су поучени да не пију ниједну врсту алкохола (видети УИЗ 89:5-7). Мормони су такође поучени да не пију „вруће напитке”, а мисли се на кафу или било коју врсту чаја осим биљних напитака (видети УИЗ 89:9), и да не користе дуван (видети УИЗ 89:8). Пророци последњих дана такође су поучили да мормони треба да се уздржавају од употребе нелегалних наркотика и злоупотребе легалних лекова (видети За јачање младих [брошура, 2011], стр. 26).

Шта мормони могу да једу и пију?

Поред упутстава о томе шта не треба узимати, Реч мудрости даје мудре савете о ономе што је добро за наша тела. У Речи мудрости, Господ каже да воће и поврће треба узимати са „разборитошћу и захвалношћу” (УИЗ 89:111). Такође даје упутство мормонима да је месо „предвиђено за употребу човекову” и треба га јести „штедљиво” (УИЗ 89:12), и да је житарица попут пшенице „добра за исхрану човека” (УИЗ 89:16). Мормони такође верују да поред бриге о нашим телима уношењем здраве хране, треба да бринемо о себи тако што ћемо вежбати и омогућити себи довољно сна (видети УИЗ 88:124; такође видети За јачање младих, стр. 27).

Свецима који држе Реч мудрости и поштују заповести, Господ је обећао здравље у пупку и мождину у костима и да ће наћи мудрост и велико богатство знања и биће способни да трче а да се не умарају и . . . да ходају, а да не малакшу (видетиУИЗ 89:18-20). Мормони верују да је послушност Речи мудрости мала цена за ове предивне благослове.

Како могу сазнати више?

Реч мудрости не представља само листу правила или списак ствари које су мормонима забрањене за јело и пиће. Уместо тога, мормони верују да је Реч мудрости дар. То је свето откривење од Небеског оца који жели да Његова деца буду здрава и срећна. Да бисте сазнали више о савременом откривењу од Бога, посетите mormon.org.