Када светкујемо Шабат и сами постајемо свети

  Када светкујемо Шабат и сами постајемо свети

  Порука обласних вођа

  Порука обласних вођа

  1. ЈАНУАРА 2016


  Старешина Пол В. Џонсон
  први саветник, председништво Европске области
  paul-v-johnson_200x250.jpg


  први саветник, председништво Европске области

  Током овоземаљског живота настојимо да будемо више налик нашем Небеском Оцу и Његовом Сину, Исусу Христу.  Желимо да више сазнамо о њима и желимо да живимо онако како би они то желели.  Желимо да будемо свети јер су они свети.  Велика помоћ у нашој потрази за светошћу је дан Шабата.  Шабат је створен ради нас (Maрко 2:27), да нам помогне и благослови нас у нашим животима.  Заповеђено нам је да светкујемо Шабат и држимо га светим (видети УИЗ 68:29).  Када светкујемо Шабат и сами постајемо свети.  

  Какву улогу има Шабат у процесу нашег посвећења?  Господ је рекао да можемо држати себе неукаљанима од света тако што ћемо ићи у дом молитве и приносити сакраменте у Његов свети дан (видети УИЗ 59:9).  Одржавање себе неукаљанима од света може се посматрати као позив, али је и велики благослов који примамо због нашег светковања Шабата.  Бити свет делимично значи бити чист, и када се не каљамо нечистоћом света у нашим животима то је велики корак ка светости.

  Важан део који нам помаже да останемо чисти је обред причести. Када достојно узимамо причест имамо обећање да ћемо увек имати Његовог духа са нама  (видети УИЗ 20:77). Дух нас посвећује или нас чисти (видети 3. Нефи 27:20).

  Што више сазнајемо о Спаситељу и живимо онако како је он живео постајемо све више свети.  О Њему сазнајемо више када присуствујемо састанцима и часовима као и током личног проучавања и богослужења на Шабат.

  Такође постајемо више свети када се више концентришемо на друге као што је Спаситељ чинио док је био на земљи.  Другима служимо када испуњавамо своје позиве.  Можемо доводити пријатеље на наше црквене састанке, или у своје домове и делити са њима благослове Јеванђеља.  Можемо допрети до својих предака истраживањем за њих и припремом за примање храмских обреда.  Можемо ојачати везе међу члановима наше породице који су живи и благословити животе других тако што ћемо показивати љубав према њима.

  Restoration-of-AP-Sacrament-AV111230_cah007.jpg

  Председник Расел М. Нелсон објаснио је да нам Шабат пружа „…прави предах од суровости свакодневног живота и прилику за духовну и физичку обнову” (Liahona, мај 2015).

  Председник Нелсон је такође објаснио да је схватио да његово понашање и став на Шабат представљају знак између њега и његовог Небеског Оца.  Уместо да наведе оно што треба и оно што не треба чинити, он је рекао: „Када сам морао да донесем одлуку да ли је нека активност прикладна за Шабат, једноставно бих се запитао: „Какав знак желим да дам Богу?” То питање је моје одлуке о Шабату учинило кристално јасним.“ Liahona, мај 2015)

  „Када неки народ постане немаран у светковању Шабата, то погађа све аспекте живота и његов верски живот се распада“ (Водич за Света писма, Шабат).  То начело не односи се само на народе него и на појединце.  Када појединац постане немаран у светковању Шабата сви аспекти његовог живота су погођени и његов духовни живот се распада.  Али ако увек светкујемо Шабат то позитивно утиче на све аспекте нашег живота и ми постајемо светији.

  Дан Шабата је велики благослов!  У палом свету пуном изазова Господ нам је дао један дан који, ако га будемо проводили на прави начин, неће бити само милина (Исаија 58: 13-14), него ће нам помоћи да постанемо посвећени - свети пред Господом.