Прескочи главну навигацију

Како мормони учествују на причесном састанку

Како мормони учествују на причесном састанку

Да ли сте се икада запитали у шта мормони верују? Шта мормони раде недељом? Или, шта је причесни састанак светаца последњих дана? Сваке недеље чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана састају се да би узели свету причест. Причесни састанак је време окупљања чланова Христове цркве на богослужењу, али и време за дубоко лично размишљање и самоиспитивање.

Шта Мормони верују у вези са причешћем?

Најважнији део приченог састанка је обред причести. Мормони верују да причест чине два основна дела: хлеб и вода. Непосредно пре своје смрти, Исус Христ је поучио своје ученике о значају причести. Поучио је да хлеб представља Његово тело, а вода представља крв коју је пролио за нас. Света писма поучавају да „узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје. И узе чашу и давши хвалу даде им говорећи: Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја новога завета која ће се пролити за многе ради отпуштања греха” (Maтеј 26:26-28). Свеци последњих дана верују да хлеб и вода нису буквално тело и крв Христова, већ моћни, симболични подсетник за Његову жртву за нас.

За свеце последњих дана, узимање причести је један од најсветијих и посебних тренутака у недељи. Достојни млади мушкарци који су носиоци Божјег светог свештенства изговарају посебну молитву над изломљеним хлебом. Благословен хлеб се на послужаоницима прослеђује тако да сваки члан заједнице има прилику да га узме. Исти процес се понавља кда се благослови и проследи вода. Током послуживања причести чланови Цркве имају прилику да размишљају о свом односу са Богом, о жртви Исуса Христа за њих и обавежу се да ће побољшати свој живот. 

Слика2

Шта се још дешава током причесног састанка светаца последњих дана?

Причесне састанке светаца последњих дана обично води бискуп који је неплаћени вођа јединице, или један од његових саветника. Од неколико чланова заједнице обично се тражи да припреме говоре на неку задату тему, али нико од њих није обавезан да учествује. Једном месечно одржава се посебан састанак „поста и сведочанства” када чланови долазе на причесни састанак постећи и сваки члан заједнице је добродошао да подели своја размишљања и сведочанство о Исусу Христу и Његовом Јеванђељу.

Свеци последњих дана такође верују да је музика важан део причесних састанака. Химне се обично певају на почетку и крају причесног састанка и претходе благосиљању причести. С времена на време, хор или члан заједнице изведе посебну музичку тачку. Moрмони верују да света музика призива Светог Духа да буде присутан на састанку и да је „песма праведника молитва [Богу]” (УИЗ 25:12).

Како могу сазнати више о причесним састанцима светаца последњих дана?

Најбољи начин да сазнате више о томе у шта мормони верују и шта се дешава на причесним састанцима светаца последњих дана јесте да лично доживите причесни састанак! Посетиоци су увек добродошли. Да бисте сазнали када и где се одржавају причесни састанци у вашој области, посетите mormon.org.