Мормонска делегација на конференцији у Макдеонији под покровитељством УНЕСКО-а

  Мормонска делегација на конференцији у Макдеонији под покровитељством УНЕСКО-а

  Четири делегата Цркве Исуса Христа светаца последњих дана учествовала су на светској конференцији владиних службеника, верских представника и научника одржаној од 10-12 маја 2013. године у Скопљу, у Македонији. Скуп посвећен међуверском и међукултурном дијалогу је трећи такве врсте под покровитељством владе Републике Македоније и организације Уједињених нација за просвету, науку и културу (УНЕСКО). „Сви смо ми Божја деца. Сви смо браћа и сестре,” рекао је Манфред Шуце током свог обраћања на конференцији. Шеф четворочлане мормонске делегације позвао је све учеснике да „ојачају оне споне које су нам заједничке.” Шуце је био у пратњи македонске координаторке за односе са јавношћу Клементине Василеве, европског правног саветника Дејвида Колтона и помоћника директора за односе са јавношћу за Европу, Др Ралфа Гринкеа.
   
  Конференција је била фокусирана на три теме: плуралистичко друштво и верску толеранцију, заједнички живот уз поштовање различитости, и допринос медија у међурелигијском и међукултурном дијалогу. У свом говору, Василева је истакла да је начело слободе вероисповести укључено у основне црквене изјаве о доктрини које се називају чланцима вере. „Морамо да будемо заговорници мирног дијалога, поштовања и стварање законских платформи за слободу вероисповести за све и да подигнемо свој глас када је слобода богослужења других у опасности”, рекао је Колтон присутнима. Др Гринке је истакао да медијско извештавање о религији треба да буде фер, тачно, и темељно.
   
  Светска конференција о међуверском и међукултурном дијалогу одржава се сваке треће године. Представници Цркве Исуса Христа светаца последњих дана такође су активно учествовали 2007. и 2010. године.