Мормонски храмови: посвећени домови Господњи

  Мормонски храмови: посвећени домови Господњи

  Шта је храм светаца последњих дана?

  Свеци последњих дана (понекад их називају мормони) верују да је храм више од лепе грађевине. Они верују да је храм дословно дом Господњи. Храм је свето место где свеци последњих дана славе Исуса Христа и уче о Њему. Света писма светаца последњих дана поучавају да је храм „дом молитве, дом поста, дом вере, дом знања, дом славе, дом реда, дом Божjи” (УИЗ 109:8). За свеце последњих дана храмови се разликују од уобичајених капела. Свеци последњих дана верују да су храмови места на Земљи која су најближа небу.

  Шта се дешава у храму светаца последњих дана?

  Свеци последњих дана у храму уче о Божјем плану за Његову децу и склапају свете завете, или обећања, да ће Га следити. У храмовима свеци последњих дана обављају и обреде као што је крштење за преминуле чланове породице који су умрли без могућности да приме те обреде. Практиковање крштења за мртве се помиње у Библији (видети 1. Коринћанима 15:29). Свеци последњих дана такође верују да се у храмовима парови и породице могу запечатити или спојити заједно за вечност. Те церемоније печаћења омогућавају породичним односима да се наставе изван гроба. Могућност да породице буду заједно не само у овом животу, већ и у вечности, један је од највећих дарова које обећава Јеванђеље Исуса Христа.

  Шта је посвећење храма светаца последњих дана?

  Пре него што свеци последњих дана почну да користе нови храм, одржавају посебну церемонију посвећења. Посвећење храмова светаца последњих дана обично укључује музику и говоре црквених вођа. На посвећењу храма светаца последњих дана црквени вођа такође даје молитву посвећења. У тој молитви црквени вођа посвећује храм за обављање Божјег дела и тражи од Бога да га благослови (видети „Dedication,” mormonnewsroom.org).

  Да бисте ушли у храм након што је посвећен, морате бити достојан члан Цркве Исуса Христа светаца последњих дана и бити крштени најмање годину дана. Међутим, пре посвећења храма светаца последњих дана, храм је отворен за јавност неколико седмица. Tо време се обично назива „oтворена врата.” Током отворених врата, јавност може бесплатно да обилази храм и сазна више о светом и дивном раду који ће се у њему обављати.

  Како могу сазнати више?

  Да бисте сазнали више о храмовима светаца последњих дана и како су они део Божјег плана за вас и вашу породицу, посетите mormon.org.