Неонатална обука спасава животе у Европи

  Slika1

  У новембру 2017. године, др Џорџ Бенет и његова супруга Марсија одржали су, као волонтери Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, неонаталну обуку за лекаре у Босни и Херцеговини.

  Бенетови су део посвећеног тима који заступа организацију LDS Charities (Добротворна организација СПД-а), хуманитарну руку Цркве, која пружа реанимацију мајки и новорођенчади широм света. Током протеклих 30 година, организација LDS Charities је, у одржавању ових обука, сарађивала са више од 200 професионалаца волонтера и 80 пуновремених мисионара хуманитарне помоћи.

  Од укључивања у ово дело, Бенетови, који су из Сједињених Америчких Држава, одржали су обуку из неонаталне реанимације у Румунији, Србији, Црној Гори, Албанији, Косову, Македонији и Босни и Херцеговини. Током свог последњег путовања у Европу обучавали су локалне лекаре у Сарајеву и Бањалуци.

  „Ово ће бити прва обука из неонаталне реанимације која се одвија у овим градовима после неколико година”, каже Дијон Њутон, мисионарка хуманитарне помоћи Цркве која служи у Босни и Херцеговини. „Задивљени смо утицајем овог пројекта. Он спасава животе!”

  Њен супруг Денис се слаже потврдивши да је „особље кога чине медицински стручњаци, заједно са Бенетовима, веома важно за успех програма. Значајно смањење смртности новорођенчади у Босни и Херцеговини потврђује ефикасност обуке.”

  На овом пројекту Бенетови су сарађивали са Удружењем неонатолога и интензивиста Босне и Херцеговине, заједно са Црвеним крстом Сарајева. „Наше колеге из оба региона су се трудиле током година, училе и инспирисале једни друге и своје студенте”, каже Марсија Бенет, „и част нам је да радимо са њима”.

  Професор Марк Андервуд, шеф неонатологије на Универзитету Калифорнија Дејвис, придружио се Бенетовима као њихов медицински директор. Андервуд је био веома захвалан за прилику да учествује, наводећи: „Био је то диван благослов за мене.”

  Неонатални програм LDS Charities -а за мајке и новорођенчад обезбеђује обуку за медицинско особље одређене земље, које онда обучава припаднике своје заједнице стварајући тако самоодрживу праксу спасавања живота. Обука такође гради поверење у медицинско особље у заједници. Према сајту LDS Charities -а, „ови пројекти су веома успешни уз сталну обуку у многим здравственим установама”. Године 2016, организација LDS Charities је одржала обуку у 37 земаља, која је обухватила 33 хиљаде особа.

  „Блиско сарађујемо са Америчком академијом за педијатрију и користимо њихове медицинске уџбенике”, објаснио je др Бенет, пензионисани анестезиолог. „Обезбеђујемо ове уџбенике, преведене на локални језик, за сваку земљу у којој вршимо обуку. Такође донирамо лутке за обуку, балоне и маске за реанимацију свих здравствених установа које учествују, како би се пракса могла наставити.”

  Др Џорџ и Марсија Бенет настављају да обучавају медицинско особље у оквиру LDS Charities-а, помажући у шест до осам земаља годишње. По речима Марсије Бенет, пар сматра себе срећнима због укључености у програм који чини велику разлику у свету.