Прескочи главну навигацију

Од складишта до спортске хале

inside

Док је очигледна стварност за многе мигранте да неће скоро изаћи из Србије, хуманитарне агенције мењају своју подршку од хитног одговора ка побољшању живота миграната и помaжу им да истрају док живе у мигрантским камповима. Добротворна огранизација СПД-а је учествовала заједно са глобалном хуманитарном организацијом Хришћанске адвентистичке цркве (АДРА) у реновирању старог складишта на имању месне заједнице, како би од њега направили затворену спортску халу која се користи и за врло потребну помоћ око учења језика и за рад домаћих задатака.

kids

Глобална хуманитарна организација Хришћанске адвентистичке цркве (АДРА) је добила бивши производни простор у Београдском подручју Борче близу избегличког кампа Крњаче, који је дом за 700 појединаца. Заједнички пројекат се састојао од реновирања складишта сa расветом, термоизолацијом за зидове и плафон, и меканом заштитом зидова. Још једна хуманитарна агенција обезбедила je вањски тепих. Други фондови су се искористили за унајмљивање фудбалског тренера да организује редовни планирани тренинг и обезбеди надзор за играче. Центар је отворен 5 дана у недељи у време и након школске наставе.

outside

Од мигрантске деце се по закону захтева да иду у школу месне заједнице где се говори српски, што је тешка промена за њих. Центар обезбеђује широк асортиман активности за децу. Уз спортске активности за младе и помоћ са језиком и домаћим задацима, женски становници кампа држе курсеве за вежбање те и предшколска деца тамо уживају у активностима. Месна заједница такође је доступна за локалне Роме и њихове породице да је користе.

Према старешини Џону и сестри Кети Свендсен, који су директори земље за добротворну огранизацију СПД-а, атмосфера код месне заједнице обезбеђује “врло позитивну, топлу и пријатну околину” и “одмор од избегличког живота у кампу.” Спортска дворана се показала као врло популарна за многе њене кориснике и дивна је прилика за радост младих. Старешина и сестра Свендсен извештавају, “Волимо кад смо поздрављени звуцима лопте како удара у зид, узвицима енергичних фудбалера и срећним осмесима на лицима деце.”