Посета УНХЦР-у и УНИЦЕФ-у

  Посета УНХЦР-у и УНИЦЕФ-у

  15 НОВЕМБРА 2016

  Дана 21. октобра 2016. бискуп Жералд Косе, председавајући бискуп Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, и његова супруга Валери, састали су се са званичницима Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) и Дечјег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ) у Швајцарској, у Женеви. У пратњи су им били старешина Роберт Ортон и сестра Џој Ортон, који служе у Женеви као представници Цркве у Уједињеним нацијама, и Жил Франсоа, директор црквене добротворне помоћи Европске области.

  Г-ђа Кели Клементс, заменик високог комесара агенције Уједињених нација за избеглице срдачно се захвалила бискупу Косеу за несебичну подршку Цркве. Током састанка у глобалном седишту УНХЦР-а, госпођа Клементс и бискуп Косе су се сложили када је реч о потреби за развијањем програма који подстичу ослањање на сопствене снаге, а такође и сарадњи приликом одазива на ванредне ситуације у кризним подручјима. На питање како Црква може помоћи, госпођа Клементс је нагласила молитве чланова, као и подршку у вези са поруком да, у време присилног расељавања, националне владе али и локалне власти, групе цивилног друштва, верске заједнице и приватни сектор треба да удруже снаге у одазиву избеглицама.

  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (1).jpg

  УНХЦР је настао 1950. године, непосредно након Другог светског рата, у циљу пружања помоћи милионима Европљана који су побегли из својих домова или су остали без њих. За завршетак свог задатка на располагању су имали три године, и након тога требало је да буду разрешени. Данас, више од 65 година касније, та организација још увек напорно ради, пружајући заштиту и помоћ избеглицама широм света, будући да се данас у свету има 65,3 милиона присилно расељених лица.

  УНХЦР се скоро у потпуности финансира добровољним прилозима, углавном влада, али и међувладиних организација, корпорација и појединаца. Црква Исуса Христа светаца последњих дана је, од јануара 2005. године, донирала више милиона долара УНХЦР-у. Црква је такође обезбедила прилоге у натури, као што су опрема за становање и шатори за избеглице.

  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (4).jpg

  Касније истог дана, одржан је састанак у светском седишту УНИЦЕФ-а. Бискуп и сестра Косе састали су се са Дејвидом Евансом, шефом организације глобалне филантропије, и Саром Кроув, портпаролком кризне групе УНИЦЕФ-а у Женеви. Лесли Голдман, потпредседник фонда УНИЦЕФ-а за Сједињене Америчке Државе, такође је учествовао на састанку. Госпођа Кроув је представила рад УНИЦЕФ-а у вези са тренутном избегличком кризом у Европи. Међутим, деловање УНИЦЕФ-а далеко превазилази ову кризу и додатна партнерства ће бити истражена у другим деловима света. Нарочито у Латинској Америци, јако локално чланство такође може играти улогу у заједничким настојањима Цркве и ове организације.

  „Срећан сам што ове важне организације веома озбиљно узимају у обзир допринос Цркве. На тим састанцима владао је стварно добар дух, и за мене је то сведочанство да треба да наставимо да подржавамо ове организације које помажу сиромашнима и угроженима широм света“, изјавио је бискуп Косе.

  УНИЦЕФ је водећа хуманитарна и развојна агенција која финкционише на глобалном нивоу за права сваког детета. Права деце почињу са сигурним уточиштем, храном, заштитом од катастрофа и сукоба, и покрива животни циклус: пренатална нега за здраве порођаја, чиста вода и канализација, здравство и образовање. Организација је основана 1947. године, и од тада ради на побољшању живота деце. УНИЦЕФ има многе програме који воде бригу о различитим потребама деце широм света. 

  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (3).jpg