Председник Монсон на прослави 90. рођендана

  Председник Монсон на прослави 90. рођендана

  Tомас С. Moнсон, председник Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, прославиће свој 90. рођендан у понедељак 21. августа 2017. „Интимна породична прослава” у част његовог рођендана одржаће се у Солт Лејк Ситију, по речима његове ћерке, сестре Ен M. Диб. Овом посебном приликом чланови породице окупиће се уз торту од лимуна, сладолед и најлепше жеље.

  Подсетивши се на једну од омиљених рођенданских прослава њеног оца, сестра Диб је рекла да је то било пре пет година на његов 85. рођендан који је прослављен у Конференцијском центру. „То је било дивно признање у којем је уживао заједно са мојом мајком.”

  90-годишњи мормонски пророк служио је целог живота. Служио је као бискуп, члан председништва кочићапредседник мисије, а у aпостола је заређен 10. октобра 1963, са 36 година. Та служба у својству апостола од скоро 54 године је једна од најдужих служби у Врховним властима.

  „Његово служење је увек било део нашег живота. Чак и када је позван за апостола, није изгледало као да је дошло до велике промене јер је одувек служио,” рекла је сестра Диб. „Била сам благословена због његовог служења, као и Црква такође.”

  Председник Монсон с унуцима

  Додала је: „Прва биографија мог оца у личном издању била је ‘На Господњем задатку’. То је била његова нада током службе, нарочито од времена када је био бискуп и у сваки позиву после тога.”

  Као помоћ у прослави рођендана председника Монсона, сестра Диб охрабрује људе да служе другима. „Будите љубазни према другима и служите им,” саветује она. „Ако мислите да би нешто било добро, урадите то. Један од начина на који мој отац проналази радост је у служењу другима.”

  Високе црквене вође упутиле су рођенданске жеље председнику Монсону, укључујући и његова два саветника, председника Хенрија Б. Ајринга, првог саветника у  Првом председништву, и другог саветника, председника Дитера Ф. Ухдорфа..

  „Придружујући се свима који га воле, упућујем председнику Монсону честитке поводом његовог 90. рођендана,” рекао је председник Ајринг. „Његова вера и његова брига за сву децу Небеског оца донели су радост и мир људима широм света. Он је Господњи пророк и наш сјајан пример верног ученика Исуса Христа. Благословен сам што служим под његовим надахнутим вођством.”

  Председник Ухдорф је рекао: „Харијет и ја се придружујемо милионима из целог света у честиткама предивном човеку и пророку какав си ти. Благословени смо твојим смислом за хумор, незаборавним причама и надахнутим саветима и порукама. Твој пример доброте и вере водио нас је деценијама и биће нам звезда водиља у годинама које предстоје.”

  Бескрајна служба коју је пружао током свог живота надахула је све нас и представља величанствени израз његове дубоке посвећености нашем Небеском оцу и његовом Сину, Исусу Христу,” рекао је председник Расел M. Нелсон, председник Већа дванаесторице апостола.

  Једна од многих ствари које волим код председника Монсона је његова изванредна способност да исприча упечатљиву причу која преноси истину и инспирише нас да радимо боље и будимо бољи. Његов утицај је премостио свет и дотакао га његовом искрено брижном и јасном визијом,” рекла је сестра Џин Б. Бингам, врховна председница Потпорног друштва.

  Председник Монсон код куће

  „Морате научити како да учите од председника Монсона,” рекла је његова ћерка. „Он увек има причу, али морате препознати лекцију, а затим је применити у свом личном животу, односно деловати у складу са њом. Неке су приче можда поједностављене или чак духовите, али увек постоји лекција коју треба научити и применити.”

  Сестра Диб је рекла да се њен отац увек труди да да све од себе у својим црквеним задацима. „Сваки позив вас припрема и даје вам искуства, које Господ користи за благосиљање других,” рекла је.

  Председник Монсон се оженио са Френсис Беверли Џонсон 7. октобра 1948. године у Храму Солт Леjк. Родитељи су троjе деце и имаjу осморо унучади и дванаесторо праунучади. Сестра Монсон је преминула 20. маја 2013.

  „Не би могао да чини оно што је чинио без моје мајке,” рекла је сестра Диб, која је описала мајку као подстицајну и охрабрујућу особу. „Моја мајка је била благословена и наша породица је благословена захваљујући њиховом служењу на различите начине.” Рекла је да је њен отац био у првом плану, а њена мајка му је често износила предлоге за разматрање.

  Након што јој је мајка преминула, сестра Диб је испричала нека од својих најдражих искустава са оцем док га је пратила на његовим бројним задацима председника Цркве.

  „Када је ишао у личне посете и када је давао благослове појединцима, заиста сам се осећала као да сам на светом месту, док је изражавао своју љубав према другима и [они] према њему,”  рекла је.

  Председник Монсон је постао 16. председник Цркве Исуса Христа светаца последњих дана 3. фебруара 2008, после смрти председника Гордона Б. Хинклија. Пре тога је служио као саветник у Првом председништву више од 22 године под вођством тројице председника Цркве.