Председник Нелсон одликован од стране Католичке друштвене службе

  Председник Нелсон одликован од стране Католичке друштвене службе

  4. НОВЕМБАР 2016 - ПОСТАВИЛА ТРЕЈСИ КЕЈФОРД КАДВОРТ

  Мормонски вођа назива одазив у помагању избеглицама ‘изванредним’

  Католичка друштвена служба Јуте (CCS) доделила је признање председнику Раселу М. Нелсону из Већа дванаесторице апостола Цркве Исуса Христа светаца последњих дана на својој годишњој вечери доделе хуманитарних награда у хотелу Little America у Солт Лејк Ситију, у петак, 4. новембра 2016. На том догађају за своје хуманитарне напоре одликована је заступница жртава Елизабет Смарт и католички надбискуп Џон Ч. Вестер из Санта Феа, у Новом Мексику.

  „Дубоко сам почаствован овом наградом“, рекао је председник Нелсон. Посебно ми значи јер долази од цењених пријатеља који су и сами примери снажне посвећености људи којима је потребна помоћ.

  Говорећи на вечери у част доделе награда, рекао је: „Као што многи од вас знају, целу своју професионалну каријеру посветио сам спашавању живота - физичког живота - као кардио хирург. Осећам се као код куће међу вама, будући да и ви спашавате животе - спашавате животе од оскудице, потиштености и очаја.“

  „Осећамо се почаствованима у CCS-у што смо у прилици да одамо признање Цркви СПД-а за многе, многе добре ствари које чини за CCS,“ рекао је Бредфорд Дрејк, извршни директор CCS-а. „Велика је част за две вере да тако блиско сарађују.“

  Католичка друштвена служба Јуте обезбеђује оброке и друге врсте помоћи гладнима, бескућницима и избеглицама. Више од 1.000 оброка се служи и у просеку 450 људи је помогнуто у центру Солт Лејк Ситија свакога дана. CCS сваке године дистрибуира више од 1300 тона хране у северној Јути и пружа услуге за више од 600 избеглица помагањем стотинама имиграната са њиховим захтевима и деци избеглица која долазе у Сједињене Државе без родитеља.

  „Када говоримо о избеглицама, наша срца су ганута - заиста, скоро сломљена - видевши недавно незамисливе тешкоће кроз које су милиони људи морали да прођу,“ рекао је председник Нелсон током вечере. „Они су кренули на дуга и опасна путовања преко опасних вода или огромних пустиња према често негостољубивим околностима. Напустили су своје професије, имовину, а многи и  своје најмилије.

  Прошло је годину дана откако је Првог председништво Цркве објавило писмо у коме охрабрује чланове да помогну избеглицама широм света.

  „Одазив том позиву био је изванредан,“ обавестио је председник Нелсон. „Хиљаде људи су тражили начине на које су могли бити од највеће помоћи. Многе од ових добрих намера могле су се остварити само због темеља који су већ поставили наши пријатељи у Међународном одбору спаса Католичке друштвене службе и других организација за расељена лица овде и широм земље.“

  Надбискуп Вестер био је девети бискуп у Солт Лејк Ситију од 2007. до 2015. године. Развио је чврсто пријатељство са мормонским вођама док је боравио у Јути. Надбискуп Вестер је служио као председник Управног одбора CCS-а. Под његовим вођством, иницијатива за имигранте и расељена лица CCS-а удвостручена је у обиму. Био је инструмент у преузимању служења вечерњег оброка у трпезарији Сент Винсент де Пол. Такође је наставио да се залаже за права имиграната и избеглица на националном нивоу.

  Елизабет Смарт, светица последњих дана, отета из свог дома 2002. године са 14 година, преживела је своје деветомесечно тешко искушење. Дрејк је рекао да она може да разговара са онима који су патили и пружи наду онима који су се суочили са трагедијом.

  Председник Нелсон је додао: „Такође изражавам захвалност за додељено признање  заједно са надбискупом Џоном Ч. Вестером и сестром Елизабет Смарт Гилмор, који су такође посветили - и даље посвећују - своје животе за добробит наше браће и сестара у невољи.“ Сви делимо заједничку посвећеност позиву који нам је упутио сам Господ. Он је послуживао хромима, слепима, удовицама, сирочади и потлаченима.“

  CCS одржава годишњу вечеру доделе награда у циљу прикупљања средстава ради подизања свести о својим програмима. Током година, лауреати су били покојни Л. Том Пери из Већа дванаесторице апостола и његова супруга Барбара; Председавајуће бискупство Цркве; Председник Дитер Ф. Ухдорф, други саветник у првом Председништву, и његове супруга  Харијет; и старешина М. Расел Балард из Већа дванаесторице апостола.

  PresNelson-CCS3-2016.jpg
  PresNelson-CCS4-2016.jpg