Старешина Фрерих Герц присуствује оснивању Глобалне повеље о сaвести

  Старешина Фрерих Герц присуствује оснивању Глобалне повеље о сaвести

   Старешинa Герц, представник Цркве Исуса Христа светаца последњих дана у институцијама Европске УнијеФрерих Герц, бивши подсекретар немачке савезне владе, који тренутно служи као представник Цркве Исуса Христа светаца последњих дана у институцијама Европске Уније, присуствовао је оснивању Глобалне повеље о савести.Овај документ афирмише и подржава 18. чланак Универзалне декларације о људским правима. Овај догађај, чији је домаћин био члан Европског парламента Сари Есајах из Финске, одржан је у Европском парламенту у Бриселу, 21. јуна 2012. године.

  Главни говорници су били проф. др. Хајнер Билефелдт, специјални извештач УН за верске слободе  или уверења, др. Ос Гинис, социолог и социјални критичар, иницијатор и састављач повеље, као и проф. др. Томас Ширмахер, директор Међународног института за верске слободе и професор социологије религије.
  „Ово је моћан документ. Он има огроман потенцијал да инспирише практичну посвећеност и да допринесе бољем разумевању људских права уопште,” прокоментарисао је проф. Билефелдт.


  Фрерих Герц, који је касније имао прилику да са проф. Ширмахером разговара о питањима слободе мишљења, савести и верског опредељења, рекао је да „није довољно посматрати догађаје тог дана и са жаљењем констатовати да се верске слободе, савест и уверења све више ограничавају и повређују. Од суштинског је значаја да државе, али и групе и појединци, сматрају да је њихова дужност и привилегија да бране слободу мишљења, савести и верског опредељења. Ово је захтев повеље.”

  Глобалну Повељу о савести су припремиле и објавиле групе следбеника многих вера као и они који не припадају ни једној, политичари многих уверења, академици и невладине организације који се залажу за „слободу мишљења, савести и верског опредељења” за све људе. Према сајту Повеље, овај документ „позива на неговање пристојности и изградњу грађанске јавности која омогућава слободу свима. Он пружа оквир и визију да помогне [...] у разматрању и решавању наших актуелних проблема на конструктиван начин уз поштовање права свих људи.
  Додатни извори:
  ·         Званични сајт Повеље
  ·         Чланци на LDS global Newsroom који се односе на верску слободу