Храмски гарменти и верска одећа

  garment

  Припадници многих вероисповести вековима су користили свету одећу као симбол своје посвећености Богу. Света одећа поприма различите облике у различитим културама и религијама - погледајте, на пример, одећу калуђерице, мантију свештеника, јеврејски молитвени шал, муслиманску капицу и одору будистичког монаха. За побожне свеце последњих дана, свету одећу чине храмски гарменти, као и храмска одећа која се носи само у храмовима светаца последњих дана.

  Шта су храмски гарменти?

  Храмске гарменте носе само одрасли чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана који су у светим храмовима дали света обећања да ће бити одани Јеванђељу Иуса Христа, По изгледу, храмски гармент је сличан обичном једноставном доњем рубљу. Беле је боје, дводелни је и свакодневно се носи испод уобичајене одеће.

  За свеце који носе храмски гармент, он је стални подсетни на личну духовну посвећеност (видети „To the Point,” Liahona, септ. 2012, стр. 47). Свеци последњих дана верују да је храмски гармент „подсетник на свете завете склопљене са Господом у Његовом светом дому, заштитни покривач тела и симбол скромности у одевању и животу која би требало да краси животе свих понизних Христових следбеника” (Carlos E. Asay, „The Temple Garment: ‘An Outward Expression of an Inward Commitment,’” Ensign, авг. 1997, стр. 20). Исмевање свете храмске одеће или називање „чаробним доњим рубљем“ је врло увредљиво за свеце последњих дана.

  temple

  Шта је храмска одора?

  За разлику од храмског гармента, кога верни свеци полседњих дана носе и дању и ноћу, храмска одора се носи само у храмовима Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Такође позната и као одора светог свештенства, храмска одора резервисана је за највише сакраменте вере.

  Бела боја храмске одоре означава чистоћу. На храмској одори нема ознака или чина - мушкарци и жене носе сличну одећу, а одоре су исте за све, од најновијег члана до највишег вође Цркве. Храмска одора је једноставна одјећа која комбинује верску симболику са одјецима древне свештеничке традиције, како је забележено у Старом завету (видети Излазак 35:19, 21; 40:13).

  Како могу сазнати више?

  Свеци последњих дана верују да храмови спадају у најсветија места на земљи. Они су домови Господњи и места мира, уточишта и учења. Да бисте сазнали више о храмовима и уверењима светаца последњих дана, посетите mormon.org.

  Већина овог чланка је сажетак „Temple Garments” на сајту Mormon Newsroom. Молимо вас да погледате овај чланака за више информација о одећи која је света свецима последњих дана.