Хуманитарна помоћ и мормонска црква

  Хуманитарна помоћ и мормонска црква

  Када је један човек упитао Исуса Христа о томе која је највећа заповест, Исус је поучио: „Прва је заповест од свих: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. Ово је прва заповест. А друга jе као и ова: љуби ближњега свога као самога себе” (Maрко 12:29-31). Као хришћани, чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана (који се понекад називају мормони) труде се да следе заповест Исуса Христа да показују љубав према нашим ближњима широм света. Мормони верују да је служење један од најбољих начина за показивање љубави према другима. Надахнути опоменама из Писама да воле и служе другима (видети Jaковљева посл. 1:27; Aлмa 34:27-29), мормони помажу својој браћи и сестрама у потреби на много различитих начина.

  Како Црква Исуса Христа светаца последњих дана служи другима?

  Црква Исуса Христа светаца последњих дана учествује у различитим настојањима служења који досежу на десетине хиљада људи широм света. Неколико организација у оквиру Цркве управља напорима служења и пружања помоћи, укључујући добротворну организацију СПД-а и Хуманитарни центар светаца последњих дана.

  Добротворна организација СПД-а има низ глобалних хуманитарних програма који се „заснивају на начелима личне одговорности, подршке заједнице, самосталности и одрживости” („What We Do,” ldscharities.org). Једна иницијатива коју води Добротворна организација СПД-а је Benson Food (Бенсон храна), која се фокусира на помагање „корисницима да обезбеде храну путем начела одрживости и економичности”, укључујући кућну производњу хране, побољшану ·       исхрану и складиштење хране. Benson Food послује у 12 земаља и 2016. помогнуто је отприлике 116 хиљада људи (видети „What We Do,” ldscharities.org).

  • Друге иницијативе које води Добротворна организација СПД-а фокусирају се на чисту воду; глобални хитни одговор након природних катастрофа, грађанских немира или глади; вакцинацију; негу мајки и новорођенчади; бригу о очном здрављу; и обезбеђивању инвалидских колица и апарата за особе са инвалидитетом (видети „What We Do” ldscharities.org). Добротворна организација СПД-а такође сарађују са партнерским организацијама широм света како би повећала утицај иницијатива и најбоље задовољила локалне потребе.
  • Хуманитарни центар светаца последњих дана налази се у Солт Лејк Ситију, у Јути, САД. У Хуманитарном центру, хуманитарне залихе се припремају за употребу широм света. Просечно годишње Хуманитарни центар последњих дана отпрема преко 3.6 хиљада тона обуће и одеће, 300 хиљада хигијенских и школских пакета и 12 хиљада покривача у преко 50 земаља (видети „Latter-day Saint Humanitarian Center,” lds.org/topics). Кад је могуће, хуманитарне залихе се набављају близу места где су потребне. Поред тога, у Хуманитарном центру за угрожене чланове заједнице, укључујући избеглице и имигранте, обезбеђује се обука у осамостаљивању у трајању до 18 месеци како би им се помогло да се припреме за проналажење запослења. Након завршетка обуке, центар помаже полазницима да нађу посао.

  Осим ових глобалних настојања и бројних малих пројеката служења спонзорисаних од стране појединачних заједница, многи чланови Цркве су такође служили другима преко програм Мормонске руке помоћи. Волонтери Мормоних руку помоћи који се лако се препознају по својим жутим прслуцима, пружају служење у заједници и помажу у катастрофама (видети „Helping Hands,” lds.org/topics). Сврха Мормонских руку помоћи није обезбеђивање робе или средстава, него бесплатних радника у време потребе. Хиљаде редовних чланова Цркве који су проводили вријеме у волонтирању за пројекте Мормонских руку помоћи сведоче да су мормони хришћани који пружају користан допринос у својим заједницама.

  Шта мормонски мисионари раде како би служили другима?

  Многи чланови Цркве пружају брижну, хришћанску службу служећи као мормонски мисионари. Многи мормонски мисионари служе редовне мисије преобраћења током којих велики део свог времена проповедају Јеванђеље Исуса Христа. Многи други чланови Цркве служе мисије у црквеној служби. Мисије у црквеној служби често су опција за младе људе који нису у могућности да иду на мисије преобраћења због физичких, менталних или емоционалних изазова (видети „Preparing to Serve,” lds.org/callings/missionary). Многи старији парови такође одлучују да служе мисије у црквеној служби. Током мисија у црквеној служби мормонски мисионари могу проводити време помажући групама подршке у лечењу зависности; служе у бискуповим складиштима где се сиромашнима храна дели бесплатно; помажу са изворима за запошљавања; помажу у испуњавању физичких и духовних потреба људи који живе у градовима у унутрашњости; и помажу другима у истраживању породичне историје или у уношењу историјских записа (видети „Explore Opportunities,” lds.org/callings/missionary).

  Како могу сазнати више?

  Као хришћани, мормони настоје да следе Спаситељеву заповест да чине другима као што би желели да други чине њима (видети Maтеј 7:12). Постоји безброј начина на које чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, укључујући мормонске мисионаре, служе људима широм света. Да бисте сазнали више о црквеним напорима служења, посетите mormon.org.