Шта Мормони верују у вези са Исусом Христом?

  Шта Мормони верују у вези са Исусом Христом?
  Морони вјерују да је Исус Крист Божји Син. Он је дошао на землју како би нас подућавао и показао наћин који требамо живјети.

  Да ли сте се икада запитали шта мормони верују у вези са Исусом Христом? Као и многи други хришћани широм света, мормони, такође познати као чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, гледају на Исуса Христа као на свог Господа и славе Га као свог Спаситеља. Многа веровања мормона о Исусу Христу слична су другим хришћанским веровањима о Њему. Али мормони такође верују у многе чисте и драгоцене истине о Спаситељу које су јединствене за Цркву Исуса Христа светаца последњих дана.

  Шта мормони мисле, ко је Исус Христ?

  Као и већина хришћана, мормони верују да је Исус Христ Божји Син и Створитељ света. Међутим, мормони имају јединствено уверење да су Бог Отац и Исус Христ два засебна бића. Moрмони верују да су Бог и Исус Христ у потпуности уједињени у својој савршеној љубави према нама, али је свако од њих засебно биће са сопственим савршеним, прослављеним телом (видети УИЗ 130:22).

  Мормони верују да су сви мушкарци и жене икада рођени, укључујући Исуса Христа, живели са Богом као Његова духовна деца пре овог живота. Бог је желео да свако од нас дође на Земљу да бисмо стекли искуство, учили и напредовали како бисмо постали више попут Њега. Али Бог је такође знао да ће сва Његова деца грешити, умрети и неће досећи Његову славу. Биће потребан Спаситељ који ће превладати наше грехе и несавршености и измирити нас са Богом. Мормони верују да је Исус Христ изабран да буде тај Спаситељ давно током предсмртничког живота са Богом. Клицали смо од радости када нам је представљен Божји величанствени  план за Његову децу (видети Joв 38:7).

  Шта Мормони верују у вези са смртничким животом Исуса Христа?

  Мормони верују да је Исус рођен као беба у Витлејему. Као дете Бога Оца и смртне мајке, Марије, одрастао је учећи о својој божанској мисији и Јеванђељу Његовог Оца редак по редак, одредбу за одредбом (видети УИЗ 98:12). Мормони верују да је Исус Христ живео савршеним смртничким животом да би био највећи пример који ћемо следити. Постао је Месија, обећани Спаситељ Божјег народа чији су долазак пророци већ одавно прорекли. У Светим писмима је записано да је поучавао своје Јеванђеље речју и делом док је „ходао путевима Палестине, лечио болесне, чинећи да слепи прогледају и подижући мртве” ( „The Living Christ: The Testimony of the Apostles,” Ensign или Liahona, апр. 2000, стр. 2).

  Мормони такође верују да је Исус Христ својим помирењем неописиво патио у Гетсеманији и на крсту за грехе читавог човечанства, како би нам могао савршено помоћи у свим нашим патњама. Мормони верују да је Исус Христ умро на крсту и да је поново устао како би цело човечанство могло васкрснути и једног дана се вратити да живи са Небеским оцем пуним љубави. Као једина особа која је икада живела потпуно безгрешним животом, Спаситељ је био савршена жртва, јагње без мане. Јединствено за свеце последњих дана је уверење да је Исус Христ после своје смрти посетио свој народ на америчком континенту (видети Joван 10:16; 3. Нефи 11).

  Како могу постати више налик Исусу Христу?

  Исус Христ је савршени пример свега што је добро: вере, наде, милосрђа, врлине, знања, стрпљења, понизности, послушности и сваке друге вредне особине. Мормони верују да ћемо, док настојимо да развијемо ове особине, постати више налик Исусу Христу. Можемо наставити да се развијамо у настојању да постанемо више попут Њега када се често молимо, кајемо за своје грешке и истражујемо Света писма како бисмо више научили о Њему.

  Вера у Исуса Христа и слеђење Његових учења, једини су пут до проналажења трајне среће. Наш живот на земљи може донети многа искушења, изазове па и бол. Али, како је Спаситељ обећао у Maтеју 11:28: „Ходите к мени, сви коjи сте уморни и натоварени, и jа ћу вас одморити.”

  Да бисте сазнали више о томе шта мормони верују у вези са Исусом Христом и да бисте ојачали свој лични однос са Њим, посетите mormon.org.