На Генералној конференцији у априлу 2019. године пророк је најавио осам нових храмова

  храм

  Председник Нелсон је такође најавио предстојећу обнову храмова из времена пионира, укључујући Храм Солт Лејк

   

  На крају 189. годишње генералне конференције, председник Расел М. Нелсон, из Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, објавио је планове за изградњу осам нових храмова. Ових осам најављених храмова увећавају укупан број оперативних храмова (162) и храмова који су најављени или у изградњи (47) на 209 широм света.

  Нови храмови биће на следећим локацијама:

  Паго Паго, Америчка Самоа

  Окинава Сити, Окинава

  Неиафу, Тонга

  Туел Вели, Јута

  Мозес Лејк, Вашингтон

  Сан Педро Сула, Хондурас

  Антофагаста, Чиле

  Будимпешта, Мађарска

  Расел М Нелсон

  Председник Нелсон је, такође, изнео ажуриране информације о обнови храмова из времена пионира. Рекао је да ће планови за обнову Храма Солт Лејк, Храмског Трга, и суседног трга у близини црквене зграде са канцеларијама, бити објављени у петак, 19. априла 2019. Такође је рекао да ће храмови Манти и Логан бити реновирани у наредним годинама. (У јануару су најављени планови за обимно реновирање Храма Сент Џорџ).

  „Овај посао ће захтевати да сваки храм буде затворен на одређено време”, рекао је председник Нелсон. „Чланови цркве могу наставити да уживају у храмском богослужењу и служењу у другим храмовима у близини. Након сваког завршеног пројекта, сваки историјски храм ће бити поново посвећен.”

  Откако је постао председник Цркве, у јануару 2018. године, председник Нелсон је најавио 27 нових храмова. Прошлог октобра најавио је 12 (највећи број храмова најављених истог дана), а прошлог априла најавио је седам нових храмова.

  Паго Паго, Америчка Самоа

  Овај храм ће бити први у Америчкој Самои. Ова територија САД-а са седам острва и коралних гребена има 56.000 становника, укључујући 16.390 светаца последњих дана. Са члановима Цркве, који чине скоро 30% становништва, Америчка Самоа има једну од највећих концентрација светаца последњих дана у свету.

  Окинава, Јапан

  Окинаву чини од више од 150 острва у источном Кинеском мору, између Тајвана и континенталног дела Јапана. Храм Окинава Јапан, биће четврти дом Господњи у земљи. Јапан, земља са 127 милиона становника, дом је скоро 130 хиљада светаца последњих дана, који су распоређени у више од 260 заједница. Црква у Јапану постоји од 1901. године.

  Неиафу, Тонга

  Храм у Неиафу биће други дом Господњи у овом полинезијском краљевству са више од 170 острва у јужном Пацифику. Први је био Храм Нукуалофа Тонга, завршен 1983. године. 6500 светаца последњих дана чине 60 посто од 108 хиљада становника у земљи - што Тонгу чини земљом која има највише светаца последњих дана. Црква је присутна на Тонги од 1891. године.

  Туел Вели, Јута

  Ово ће бити први храм у Туелу. Као светско седиште Цркве, Јута има 2,1 милион чланова Цркве у држави са 3,2 милиона становника (65,6% становништва). У држави има 17 оперативних храмова, а то су: БаунтифулБригам Сити,  Сидар Сити, ДрејперЛоганЏордан РиверMaнтиMoнтичелоMаунт TимпаногосOгденОкир MаунтинПејсонПрово Сити СентерПровоСент ЏорџSолт Лејк и Вернал. Храм Саратога Спрингс најављен је на генералној конференцији у априлу 2017, а Храм Лејтон Јута најављен је у априлу 2018. Нови храм у Туелу, који се налази у близини Солт Лејк Ситија, биће 21. дом Господњи у Јути.

  Мозес Лејк, Вашингтон

  Ово ће бити четврти храм у држави Вашингтон. Остали се налазе у Ричленду, Белвјуу и Спокeну. У држави живи скоро 290 хиљада светаца последњих дана, у 546 заједница. Председник Нелсон се обратио 49 хиљада светаца последњих дана у Сејфико Филду, у Сијетлу, у септембру 2018. године.  

  Сан Педро Сула, Хондурас

  Чланство Цркве у Хондурасу је експоненцијално расло у протеклих 40 година. 1980. било је 6.300 светаца последњих дана; данас их има више од 178.200. Овај храм ће бити други у Хондурасу и седми у Централној Америци. Остали домови Господњи у региону су Тегусигалпа Хондурас, Сан Хосе Костарика, Сан Салвадор Ел Салвадор, Гватемала Сити Гватемала, Манагуа Никарагва (најављен) и Панама Сити Панама.

  Антофагаста, Чиле

  Ово ће бити трећи храм у Чилеу, чија популација од 18 милиона укључује 595.500 светаца последњих дана. Први храм у овој држави завршен је у Сантјагу 1983, а поново је посвећен 2006. Други храм је завршен у Консепсиону у октобру 2018.  Црква Исуса Христа постоји у Чилеу од 1950-их и сада има више од 600 заједница.

  Будимпешта, Мађарска

  Храм у Будимпешти биће први дом Господњи у земљи и 14. такав у Европи. Други храмови Цркве у региону су Берн Швајцарска, Копенхаген Данска, Франкфурт Немачка, Фрајберг Немачка, Кијев Украјина, Лисабон Португал (у изградњи), Лондон Енглеска, Мадрид Шпанија, Париз Француска, Престон Енглеска, Рим Италија, Русија (најављен у априлу 2018) и Стокхолм Шведска. У Мађарској живи 5.250 светаца последњих дана, распоређених у 22 заједнице. Црква Исуса Христа светаца последњих дана била је мало присутна у Мађарској од касних 1800-их, иако законско признање није дошло до 1988. године.

  Ажурирање о другим храмовима који се граде или обнављају

  Храмови у Демократској Републици Конго у Киншаси (14. април), Форталеза Бразил (2. јун) и Порт о Пренс Хаити (1. септембар) предвиђени су за посвећење ове године. Храмови Мемфис Тенеси (5. мај), Оклахома Сити Оклахома (19. мај) и Окленд Калифорниа (16. јун) заказани су за поновно посвећење. Осам храмова се обнавља, а то су: Асунсион Парагвај, Батон Руж Луизијана, Франкфурт Немачка, Хамилтон Нови Зеланд, Меса Аризона, Рали Северна Каролина, Токио Јапан и Вашингтон ДК (Дистрикт Колумбија) Домови Господњи у процесу обнове сматрају се оперативним храмовима.

  О храмовима

  Свеци последњих дана сматрају храмове „домом Господњим”, најсветијим местима на Земљи. Храмови се разликују од састајалишта или капела, где су сви добродошли на недељна богослужења. У храмовима се учења Исуса Христа потврђују преко склапања брака, крштења и других церемонија које уједињују породице за вечност.