Статуа анђела Моронија постављена је на врх Храма Лисабон Португалија

  Статуа анђела Моронија постављена је на врх Храма Лисабон Португалија

  ЛИСАБОН – Храм Лисабон Португалија, тренутно у изградњи, 19. новембра је добио статуу анђела Моронија, што је знак да се изградња храма ближи крају. Храм у Лисабону ће бити први храм Цркве Исуса Христа светаца последњих дана у Португалији.

  Статуа Моронија је иконски симбол Цркве Исуса Христа која обично стоји на врху већине од 160 тренутно оперативних храмова широм света, укључујући 12 у Европи. Ова 2,6 метара висока статуа древног пророка из Мормонове књиге симболизује ширење Јеванђеља Исуса Христа.

  Радници су користили кран како би подигли статуу на висину већу од 45 метара, пре него што су је поставили на место. Статуа је опточена златним листовима од 22 карата, а радници су га додиривали у рукавицама како би избегли остављање трагова на осетљивој површини.

  Старешина Мореира, члан обласне Седамдесеторице, управног тела Цркве, рекао је о томе: „Ово је узбудљив дан у Португалији. Статуа анђела Моронија нас подсећа да је Јеванђеље Исуса Христа поново на земљи. Као што Морони радосно користи своју трубу, тако се и ми радујемо у Јеванђељу Исуса Христа. Овде, на лицу места, свеци у Португалији ће имати прилику да славе Христа и сазнају више о Њему у дому Господњем, у Његовом храму.”

  Храм Лисабон Португалија првобитно је најављен 2. октобра 2010. године, а  церемонија полагања камена темељца одржана је 5. децембра 2015. године. Након завршетка, пре званичног посвећења, храм ће бити отворен за јавност. Датуми за то још нису објављени. Храм ће користити више од 42 хиљаде чланова који живе у Португалији, као и на острвима Азори и Мадеира.

  Храмови светаца последњих дана се разликују од црквених састајалишта или капела, где се чланови састају на недељним богослужењима. Храмови се сматрају „домовима Господњим” где се учења Исуса Христа потврђују склапањем брака, крштењем и другим обредима који уједињују породице за вечност. У њима чланови стичу додатна знања о сврси живота и обећавају да ће служити Исусу Христу и другим људима.